Kárpátokért Egyesület

Bővül a Kárpátokért Egyesület eszközparkja

babzsakfotelekEgyesületünk fiatal szervezet, 2012-ben ünnepelte ötéves fennállását. Célunk, hogy oktatással, szemléletformálással a Felső-Tisza ökorégióban elősegítsük a környezeti nevelést, minél szélesebb körben megismertessük a fenntarthatóság elvét, és elterjesszük, népszerűsítsük azokat a gazdálkodási módokat, életformát, amely az épített és a természetes környezet megóvását segíti.

 

A 76/2011. (VII.29.) VM rendelet LEADER fejezetének végrehajtásához kapcsolódó pályázati támogatás keretében „Környezettudatos hagyományőrzés” elnevezésű, 8319494923 számon nyílvántartott nyertes pályázatunknak köszönhetően új, a népi hagyományokhoz kapcsolódó eszközök beszerzésére van lehetőségünk.

Környezetvédelmi szemléletformáló tevékenységünk kapcsán Vásárosnamény és a Bereg több településén is megjelenünk falunapok vagy helyi rendezvények alkalmával. Ennek a pályázatnak köszönhetően olyan felszerelést tudunk beszerezni, amely új perspektívákat nyújtanak számunkra az oktatás, szemléletformálás terén.

A sátrak megvásárlása lehetővé teszi, hogy egyesületünk hosszútávon megoldja az utcai rendezvényeken való megjelenés problémáit. A sátor egyedi berendezési tárgyai pedig vonzóvá teszi majd azt a fiatalok számára. A kényelmes, időjárásálló babzsákfotelek maradásra késztetik a látogatókat, az ízléses asztalok pedig az eszközök biztonságos elhelyezését teszik majd lehetővé.

A legnagyobb érdeklődésre a népi játékok kapcsán számítunk, melyek többségének használata már rég feledésbe merült. Így nemcsak a mai gyerekek ismerkedhetnek meg ezekkel a játékokkal, hanem megjelenik a szülők, nagyszülők is nosztalgiázhatnak a régi játékok felelevenítése közben. Ezek az eszközök kiválóan alkalmasak az értékes időtöltés mellett a nemzedékek közti kapcsolat erősítésére is.

További újdonságként népi hangszereket is vásárolunk. Néhány nagyobb alaphangszer mellett sok apró ritmushangszert is kipróbálhatnak az érdeklődők. A ritmushangszerekkel a zenei tudással nem vagy csak kismértékben rendelkező látogatók is élvezhetik majd a közös zenéléseket.

A kültéri sütő beszerzésével lehetőségünk lesz a rendezvényeken olyan foglalkozásokat szervezni, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a hagyományos beregi ételekkel, szakember irányításával kipróbálhatják azok elkészítését és meg is kóstolhatják az elkészült ételeket.

A sátorba látogatóknak az élményeken túl különböző ajándékokkal is kedveskedünk, például pólókat, természetes anyagokból készült ajándéktárgyakat, vászontáskát, bögrét, tollat vihetnek haza, valamint már készül a programot bemutató kiadvány is.

Kerékpárok beszerzésének köszönhetően az önkénteseink a terepi munkára könnyebben tudnak majd kijutni, és ezzel a környezetet nem szennyező közlekedéskultúrát is népszerűsíthetjük majd. Másrészt a rendezvények helyszínéül szolgáló településeken tervezzük kerékpáros falunézés megszervezését, ahol a helyi természeti és épített értékeket helyi szakember vezetésével lehet majd megtekinteni.

Reméljük, sokakban felkeltettük az érdeklődést, hogy a beregi rendezvényeken felkeresse sátrunkat, hiszen az eddigi programjaink mellett új kikapcsolódási lehetőségekkel is várjuk az oda látogatókat.

eszkoz   sator 


elet00
eszkoz_leader