Kárpátokért Egyesület

„Közösségek és szervezetek létrehozásának, fejlesztésének és együttműködésének lehetőségei”

acímmel szervezett a Kárpátokért Egyesület és a Kárpátaljai Katolikus Szent Márton Egyesület egy műhelymunka sorozatot Kárpátalján. Ezek a találkozók csak első lépései voltak egy hosszú távú folyamatnak. Egy olyan folyamatnak, ami arról szól, hogy magyar közösségek, szervezetek, csoportok, aktív közösségi emberek egymást segítsék információval, tapasztalattal, gyakorlati ötletekkel, tanácsokkal a közösségek, szervezetek eredményes működtetése, fejlődése érdekében.

 

A programot három helyszínen szerveztük meg márciusban, Ungváron, Beregszászon és Rahón.

Mindhárom helyszínre civil szervezetek, helyi közösségek, vagy közösségi tevékenységekben aktív embereket vártunk, akik nyitottak a határon túli együttműködésekre, de fontosnak tartják azt is, hogy a kárpátaljai magyar szervezetek, közösségek közt is egy erősebb, egymást segítő és támogató kapcsolat, hálózat alakuljon ki.

Azt tapasztaltuk, hogy erre van fogadókészség Kárpátalján. A műhelymunkákon szívesen vettek részt a szervezetek, sok aktív közösségi emberrel ismerkedtünk meg. Látszott az is, hogy nagy szükség lenne Kárpátalján egy olyan szervezetre, amelynek elsődleges célja, hogy a magyar civil szervezetek és közösségeket létrejöttét és működését segítse. Sok tapasztalat, információ és tudás halmozódott már fel ezekben a közösségekben, de nem alakult ki még egy olyan rendszer, egy olyan hálózat, ami azt segítené, hogy ezek közös tudássá váljanak, és a felmerülő problémák megoldásán közösen dolgozhassanak. Ez akkor lenne működőképes, ha ezt az ügyet felvállalná egy szervezet, és központi koordináló szerepet látna el. Ennek szükségességét egyértelműen megfogalmazták több helyszínen a résztvevők, és mi is ezt kulcsfontosságúnak tartjuk. A programnak nemcsak az volt az eredménye, hogy a résztvevő szervezetek megismerték egymást, és kapcsolatot teremthettünk velük, elmondhatták a nehézségeiket, sikereiket, konkrét jövőbeli együttműködések is körvonalazódtak, hanem az is, hogy elindult a gondolkozás egy ilyen hálózat, és egy ezt segítő szervezet létrehozása felé.

A programot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósítottuk meg.


elet00
eszkoz_leader